Profesinių studijų diplominis projektas. Summary. Santrauka. Įvadas. Literatūros apžvalga. Grūdai – džiovinimo ir sandėliavimo objektas. Grūdų konservavimo būdai. Grūdų sandėliavimo technologijų apžvalga. Literatūros apžvalgos apibendrinimas ir projektinių skaičiavimų pagrindimas. Projektinis skyrius. Grūdų laikymo technologija projektuojamame sandėlyje. Grūdų priėmimo transporterio projektavimas. Pagrindinių transporterio parametrų skaičiavimas. Pasipriešinimo jėgų skaičiavimai. Patikrinamieji skaičiavimai. Elektros variklio ir pavaros parinkimas. Priėmimo transporterio mazgų bei detalių skaičiavimai ir parinkimai. Įtempimo mechanizmo skaičiavimas. Veleno skaičiavimas. Guolių parinkimas ir patikrinimas. Movos parinkimas. Pleištas. Patikrinamasis velenų nuovargio skaičiavimas. Grūdų ventiliacijos sistemos skaičiavimai. Slėgio nuostolių susiaurėjime/išplatėjime atkarpa 2-3) skaičiavimai. Slėgio nuostolių tiesiame ortakyje (atkarpa 3-4) skaičiavimai. Grūdų sampilo (atkarpa 4-5) aerodinaminio pasipriešinimo skaičiavimai. Grūdų ventiliacijos sistemos aerodinaminis pasipriešinimas. Rezultatų vertinimas. Grūdų sandėlio technologinis – energetinis įvertinimas. Darbų sauga dirbant grūdų sandėlyje. Išvados.
Jau seniai mokslas įrodė grūdų apsauginę naudą sveikatai. Jie tiesiogiai susiję su gyvybingumu, o taip pat svarbūs sveikų, veiksmingų ir energingų ląstelių struktūrai ir funkcijai. Juose yra visų esminių aminorūgščių, kompleksinių angliavandenių. Grūdinėse kultūrose gausu mineralinių medžiagų, mikroelementų bei vitaminų. Tai neabejotinai viena vertingiausių maistinių žaliavų [13].
Grūdai reikalingi žmonių maisto produktų gamybai. Jie taip pat yra nepakeičiamas koncentruotas pašaras gyvuliams ir paukščiams, nuo kurio priklauso maisto produktų gausumas, galimybės plėtoti gyvuli¬ninkystę bei paukštininkystę. Grūdai taip pat reikalingi sėjai. Taigi, jų poreikis yra nuolatinis [1, 2].
Sunku grūdus užauginti, bet nemažiau pastangų reikalauja ir jų išlaikymas. Rusų prof. L.A.Trisviatskis grūdų laikymą apibūdina, kaip mokslo šaką, tiriančią visumoje grūdų ir grūdų masės ypatumus kaip sandėliavimo objektą, o taip pat fizinių, cheminių ir biologinių veiksnių įtaką grūdams bei jų sudėčiai [1, 18].
Grūdai – tai gyva biologinė sistema, kurioje vyksta įvairūs fiziologiniai – biocheminiai procesai [1], kurie priklausomai nuo laikymo sąlygų gali palankiai įtakoti sandėliuojamos produkcijos atsparumą arba, atvirkščiai, jį pažeisti, ko pasekoje laikomi grūdai gali prarasti savo technologines, maistines bei sėklines savybes [13].
Sėkmingas produkcijos kokybės išlaikymas priklauso nuo daugelio veiksnių. Visų pirma, reikia gerai išmanyti grūdų masės fizines savybes bei joje vykstančius biologinius procesus ir jų įtaką laikomai žaliavai, taip pat veiksnius, įtakojančius gyvybinės veiklos suintensyvėjimą. Taip pat svarbu žinoti kaip paruošti derlių laikymui, kokiomis sąlygomis ir būdais jį kokybiškai išlaikyti. Antra, išlaikyti produkciją su minimaliais nuostoliais galima, turint gerą laikymo bazę bei perdirbimo technologiją [1, 12, 13, 14].
Savo baigiamajame darbe, išanalizavęs grūdų laikymo ir sandėliavimo ypatumus, rekonstruosiu apleistą gyvulininkystės pastatą į grūdų sandėlį, sudarydamas optimalias sąlygas produkcijos laikymui, mechanizuosiu grūdų transportavimo darbus. ...